top of page
cute-kids-playing-with-cooking-game.jpg

יש טעם לדעת

מתאבן...

ארוחת הצהריים כהזדמנות חברתית בצהרון

"גם אני רוצה פתיתים כמו רוני ויהב"!

ארוחת הצהריים בצהרוני הגנים ובתי הספר שינתה פניה בשנים האחרונות, וכיום היא הרבה מעבר לאכילה לצורך תחושת שובע בלבד. היא מהווה נדבך חשוב בפעילות הצהרונים גם במישורים של תזונה נכונה, מגוונת ובריאה, חינוך ויש לה ערך חברתי חשוב מאד. לצוותי החינוך יש כיום מקום משמעותי בהשפעה וחינוך הילדים גם סביב ארוחת הצהריים.

התזונה בצהרונים בעלת חשיבות רבה, לאור העובדה שברוב המקרים זו הארוחה העיקרית של הילדים במהלך היום. מכאן המשמעות הגדולה שלה וההשפעה של רכיבי המזון אליהם נחשפים הילדים, החיוניים לגדילה והתפתחות תקינות. דפוס אכילה נכונים בגיל צעיר ישפיעו בהמשך על תזונת הילדים כבוגרים, ועשויים להקטין בעיות בריאות בעתיד, הנובעות מתזונה לקויה.

לארוחת הצהריים בצהרון כיום יש עוד יתרונות חשובים, כפי שמשתפת אותנו נוי הודיה שלום:

נוי הודיה שלום, דיאטנית קלינית ילדים מטעם "יובל חינוך" ברשות תל אביב – יפו, המפקחת כתזונאית מלווה את מנהלי וציוותי צהרוני הגנים: "ארוחת הצהריים בצהרון היא ארוחה בעלת כוח חברתי – ילדים שרואים ילדים אחרים אוכלים, יאכלו בצורה מגוונת ובריאה יותר. ארוחת הצהריים היא לא רק ארוחה חברתית, אלא גם הזדמנות חינוכית, וחשוב לזכור זאת."

little-girl-eating-vegetables.jpg

באמצעות ארוחת הצהריים בצהרון המוגשת בצורה נכונה ניתן לחזק מגוון של מיומנויות אצל הילדים והילדות:

  • העלאת יכולת העצמאות

  • הגברת תחושת המסוגלות

  • שיפור המוטוריקה

  • לימוד הילדים על סבלנות והתחשבות באחר

  • אחריות אישית וחברתית

  • אפשרות לבחירה עצמאית

  • הקשבה לתחושת רעב ושובע

צוריאל צוף, מנהל פרויקטים באגף החינוך במועצה אזורית שומרון, משתף: "כאב לילדים וכמי שעוסק בפיקוח והפעלת צהרונים מזה שני עשורים, אני רואה חשיבות רבה בארוחת הצהריים המשותפת. ילדים, לעיתים קרובות נרתעים ממאכל כזה ואחר. ארוחת הצהריים המשותפת מעניקה חיזוק לילדים, ומעודדת אותם להתנסות ולאכול מאכלים, שהם לעיתים מסרבים לאכול בבית, או לא נחשפים אליהם."

חשוב לציין, כי איננו מצפים מהילדים לאכול מכל המנות המוגשות בצהרון, אך נשאף לכך, כי כל ילד יאכל לפחות שני אבות מזון. ילד שמוותר ומסרב לאכול פחמימה/ירק/חלבון, אך אוכל את שאר המרכיבים וחש שבע – זוהי כבר הצלחה. תמיד ניתן להשלים בבית את המרכיב שהילד בחר שלא לאכול ולשמור על תזונה מאוזנת.

"בא לי רק שניצל כל יום"

בניית תפריטי ארוחות הצהריים בצהרונים מפוקחים מתבצעת על פי עקרונות מובילים בהתאמה להנחיות חוזר מנכ"ל והתקנות לחוק הפיקוח. "יחד עם זאת", אומרת הודיה שלום, "אנו במערך ההזנה קשובות לצרכים ולדרישות השטח, ובונות את התפריטים בהתאם."

 

כיום, ניתן להזמין עפ"י העדפות הילד.ה וההורה ארוחה בשרית, צמחונית או טבעונית.

כמו כן ניתן מענה מיוחד לילדים בעלי רגישות לגלוטן (צליאק) ולחלק רחב מהאלרגיות מסכנות החיים.

מנה עיקרית

ומה בתפריט? 

תפריט לדוגמא

טבלאות.png

מי שאמונות על הכנת ארוחות הצהריים לגנים ובתי הספר על פי התפריטים המאושרים הן חברות קייטרינג ייעודיות, המתמחות בהזנת ילדים. חברות אלו פועלות באישור ופיקוח משרד החינוך, הבריאות והרשויות, והן פועלות תחת בקרה ופיקוח קפדניים והדוקים ביותר.

 

בחוזר מנכ"ל משרד החינוך חוזר מנכ''ל. הדרישה היא שהתפריט יהיה מגוון, ולא יכלול מזון מעובד, המכיל פוספטים וניטרטים, והחל משנת הלימודים התשע"ח מותרים להגשה רק מוצרים שאושרו על ידי משרדי הבריאות והחינוך. כמו כן, לא יכלול התפריט מזון מטוגן, חטיפים, ממתקים, קטשופ ומיני ממרחים בעלי סוכר ושתייה ממותקת.

ציוותי הצהרונים מציגים לילדים את התפריט היומי, מתווכים את המנות, משתפים אותם ופועלים לקידום אכילה חברתית.

כחצי שעה לפני סיום הצהרון הצוות מגיש לילדים מנת פרי וירק. בצהרונים המסתיימים שעה מאוחרת משעת מסלול הבסיס מוגש גם חצי כריך וממרח חומוס/טחינה.

בקרת מזון

ההנחיות לחברות הקייטרינג, הבקרות ובדיקות המזון 

כאמור, המזון לארוחות הצהריים בצהרוני הגנים ובתי הספר מגיע מחברות קייטרינג ייעודיות להכנת ושינוע אוכל לילדים. על כל חברת קייטרינג כזו לעמוד בתקנות ל"חוק הפיקוח על איכות המזון ולתזונה נכונה במוסדות חינוך" וחוזר מנכל משרד החינוך.

חברה העוסקת במזון לילדים מחויבת בקבלת הכרה מטעם: איזו 9001, gmp, haccp.

אורית חכים, מנהלת השיווק בחברת "מגש פרבר" מסבירה: "כל תהליך הכנת האוכל וההכנה לשינועו מתנהל תחת פיקוח יומיומי שוטף של טכנולוג מזון מטעם מעבדה חיצונית בלתי תלויה. הוא מלווה את תהליך היצור עד סופו כולל רמת בדיקת רמת הטמפרטורה בתוך הרכבים".

קיימות מגוון של בקרות ובדיקות מזון המבוצעות הן במפעלי חברות הקייטרינג והן בשטח לאחר שהאוכל כבר הגיע לגן או בית הספר. ניקח לדוגמא את הבדיקות המבוצעות במסגרת הצהרונים ברשות תל אביב-יפו:

3. בקרת מעבדה חיצונית מטעמנו (מפעילי הצהרון) 

במסגרת מכלול הבדיקות, אנו מחויבים להזמין בדיקה תקופתית של איכות המזון המוגש בהתאם לכל הפרמטרים הנדרשים על התקנים. מבקר מטעם מעבדה חיצונית בלתי תלויה מגיע למתחם הגן/כיתה ונוטל דגימות מכל המזונות המוגשים ילדים, כמו גם בודק את טמפרטורת המזונות החמים בעת פתיחת התרמופורט (ארגז השינוע השומר על טמפרטורה לפי התקן).

2. בקרת ההרכב התזונתי

דיאטנית מטעם "יובל חינוך", מלווה את הצהרונים לאורך השנה ובונה ביחד עם חברות ההזנה תפריט מגוון, איכותי ובריא. כמו כן, הדיאטנית מבקרת בגני הילדים ובבתי הספר, מלווה ומדריכה את צוותי הצהרונים בנושאים הקשורים להאכלת ילדים, בונה מערכי הדרכה לצוותים, מרכזת את נושא האלרגיות בצהרונים, ומוודאת כי המזון המוגש מתאים לילדים האלרגיים ועוד.

1. בקרה תברואתית רשותית

 טכנולוג מזון מטעם "יובל חינוך" (הגוף המפקח על הצהרונים ברשות), מלווה ומפקח על המזון המוגש. הבקרות מתבצעות לאורך כל השנה בצהרונים, ושם נמדדים פרמטרים שונים.

6. בקרת משרד החינוך – תוכנית "ניצנים"

כל מתחם צהרון הפועל תחת תוכנית "ניצנים" של משרד החינוך ובפיקוחו מבוקר על ידי בקרי ההזנה של משרד החינוך הן בבדיקות מדגמיות במתחם הצהרון והן במפעלי חברות הקייטרינג לאורך כל השנה.

7. בקרת וטרינר יומית

כל רכב של חברת קייטרינג המשנע מזון חם מחויב לעבור בכניסה למתחם הרשות דרך הווטרינר העירוני, אשר בודק את תנאי השינוע, ומאשר את העברת המזון לצהרונים.

5. בקרת משרד הבריאות במתחם מפעל חברת הקייטרינג

משרד הבריאות עורך בקרות תברואתיות גם בשטחי מפעלי החברות מעת לעת תוך מדידה של פרמטרים שונים.

4. בקרת משרד הבריאות בשטח

בבקרה זו מגיעים נציגים ממשרד הבריאות למתחם הצהרון ובודקים מספר פרמטרים כגון: תקינות התפריט, טמפרטורת המזון החם, תפקוד אנשי הצוות במהלך ארוחת הצהריים ורמת השמירה על היגיינה.

כל סוגי הבקרות מסתיימים בקבלת דוחות הבקרה כולל כל התוצאות והציונים, וכמפעיל צהרון עלינו ליידע את חברות הקייטרינג בממצאים, ולהמתין למענה מקצועי מטכנולוג המזון של כל חברה. במקביל, כל הדיווחים מועברים אל הגורמים המוסמכים ברשות.

אלרגיה

מנות מיוחדות - אלרגיה מסכנת חיים ורגישות לגלוטן

pasta1.jpg

אלרגיה מסכנת חיים למזון ורגישות למזון הן תופעות ששכיחותן עולה בשנים האחרונות. הסיכויים שבמוסדות החינוך לומדים תלמידים שהם אלרגיים למוצרי מזון בדרגות שונות הם רבים.

באחריות הוריו של התלמיד הסובל מאלרגיה למוצרי מזון לחתום על הצהרת בריאות מדי שנה, כנדרש בחוזר הוראות הקבע העוסק ב"הצהרת הורים על בריאות ילדם", ולצרף להצהרה מסמך רפואי מהאלרגולוג המטפל, שבו תתואר האלרגיה שהתלמיד סובל ממנה. במסמך יפורטו המזונות והחומרים שהילד אלרגי אליהם ויובהרו הפעולות שיש לנקוט במקרה של חשיפה לאלרגן. על ההורים לדווח בשלב ההרשמה לצהרון כי ילדם סובל מאלרגיה או רגישות למוצרי מזון.

 

ארוחת הצהרים לילדים עם אלרגיה מסכנת או צליאק מגיעה ארוזה וסגורה עם מדבקה שבה פירוט המנה ללא האלרגן או הגלוטן.

מנה זו מיוצרת אך ורק במפעלים המורשים לכך ובאישור משרד הבריאות.
אלו מפעלים ייחודיים המייצרים מנות ללא גלוטן, ללא אגוזי לוז, פקאן, מקדמיה, בוטנים, שומשום, שקדים, חלב, ביצים וסויה. יש סימון תזונתי ואלרגני על כל מנה ע"פ תקן 1145 לסימון מזון ארוז מראש.

 

חשוב לציין שעל פי הוראות משרד הבריאות המנות עוברות במטבח תהליך צינון דו שלבי מיוחד ומושקע שבסופו המנות מוקפאות. באופן זה מבטיחים שמירה מקסימלית על הערכים התזונתיים והבריאותיים בתנאי תברואה גבוהים. תוקף ההקפאה הוא לשנה מיום הייצור.
אין אפשרות בשום אופן לאפשר לילד עם אלרגיה מסכנת חיים או צליאק לאכול מהמנות שמבושלות במטבח הרגיל של הקייטרינג, מאחר והמזון עלול להכיל אלרגניים שונים (גם בתוך התבלינים או בחומרי גלם שונים).


נכון ל 1.2024 ע"פ חוזר מנכ"ל משרד החינוך, ילד.ה הסובל.ת מרגישות שלא נקבעה לה תקינה - חל איסור מוחלט לספק מזון ועל ההורים לספק הזנה מתאימה, ולקבל זיכוי כספי.

 

חשוב!! אישור לאכול ממנה רגילה יכול לתת אך ורק רופא אלרגולוג שאבחן את הילד ולמעשה מאשר שהוא אינו אלרגי. מכתב מהורה אינו מהווה אישור!

ולקינוח...

לקינוח

מתכון לעוגיות קינמון מקמח שקדים (ללא גלוטן)

לכמות של 18 עוגיות 

החומרים:

12 כפות שקדים טחונים/קמח שקדים

2 כפיות קינמון

2 כפיות מחוקות אבקת אפייה

שברי אגוזים

2 ביצים

4 כפות סילאן

 

אופן ההכנה:

מערבבים את החומרים היבשים, מוסיפים את הביצים והסילאן ומערבבים עד ליצירת תערובת אחידה.

יוצרים עם כפית את מבנה העוגיות ומניחים על תבנית עם נייר אפייה.

אופים על 180 מעלות כ-10-8 דקות או עד שמתקבל מעט צבע כהה מלמעלה.

בתאבון

bottom of page